Szwajcarka Lili Gut w swoim zakładzie w Tibi wyrabia autentyczny ser ze świeżego mleka. Całej sztuki nauczyła się z dwóch książek.
Tibi – Liliane Gut całym swoim sercem za pomocą filiżanki do espresso nabiera mleka z metalowej kadzi i napełnia nią gliniane kubki swoich klientów.
„Wielu na początku jest sceptycznie nastawionym, ponieważ myślą, że mleko smakuje kozą.” – przyznaje Liliane. Jednak już po jednym łyku nadchodzi miłe zaskoczenie: Kozie mleko smakuje łagodnie, pysznie i w ogóle nie czuć zapachu zwierzęcia.
Ze świeżego mleka koziego Lili Gut w Quesería del Valle de Tibi w całkowicie naturalny sposób wytwarza produkty mleczne. Począwszy na serku śmietankowym, poprzez twaróg, kefir i jogurt aż po różne, przyprawione sery, które oczarowują podniebienia koneserów
Na stronie internetowej Lili można znaleźć wiele pozytywnych komentarzy od sławnych ludzi i wielu chce ją koniecznie odwiedzić.