Hiszpania – Marino Lucas spuszcza odrobinę oliwy z oliwek z metalowej beczki. Jest ona gorzka i nieco drapie w gardle. Czy tak ma być?
Marino Lucas jest zadowolony, bo dokładnie tak ma smakować oliwa z oliwek. Taki smak to gwarancja dobrej jakości. Marino na pierwszym miejscu dla zapewnienia jakości swojej oliwy stawia ekologiczną uprawę, rodzime odmiany i miejsce uprawy wysoko w górach.
Marino należy do związku producentów oliwy Trompellot pochodzącego z małej miejscowości Margarida leżącej wysoko w Vall de Gallinera. W bodega w piwnicy jego domu, gdzie przechowuje on olej z poprzednich zbiorów, jest ciemno i chłodno, a wilgotność powietrza wynosi około 70 procent.
„Jeśli klienci chcą kupić więcej niż jedną karafę na raz, zalecam im, aby kupili tylko tyle, ile potrzebują na teraz. Lepszych warunków niż tutaj nie ma dla oliwy nigdzie.”